Kuchnia  nowoczesna a zarazem funkcjonalna

Niezależnie od stylu aranżacji kuchennej a w naszym przypadku w kuchni nowoczesnej musimy pamiętać o zasadach ergonomii. Wygodny sposób poruszania się i funkcjonalność będą nam sprawiały przyjemność, unikniemy katorgi związanej z niewłaściwym zaplanowaniem zabudowy.

Podstawowe strefy, jakie należy zaplanować w każdej kuchni to:

Miejsce przechowywania produktów: szafki, szafa, lodówka, zamrażarka. Idealnie byłoby mieć odrębną spiżarnię. Takie miały nasze babcie: pomieszczenie z półkami od podłogi do sufitu pełne produktów spożywczych a także różnych smakołyków.

Strefa zmywania i przygotowania wstępnego. Tutaj umiejscawiamy zlew, zmywarkę, segregatory na odpadki. W nowoczesnej kuchni zmywarka i pojemniki na śmieci są świetnie ukryte w zabudowie meblowej i doskonale dostępne w razie potrzeby. Mechanizmy otwierające na dotyk bardzo pomagają tu w użytkowaniu, zwłaszcza, gdy mamy mokre, brudne ręce.

Strefa gotowania to kuchenka oraz piekarnik, grill i inne sprzęty do obróbki termicznej.

Kluczowe jest rozmieszczenie stref roboczych w kuchni tak, abyśmy mogli swobodnie między nimi się poruszać. Oddalenie poszczególnych stref od siebie też musi być optymalne.

W praktyce powyższe strefy robocze nakładają się na siebie i przenikają. Wynika to z realnych uwarunkowań w pomieszczeniu kuchennym. Od sztywnych zasad ergonomii możemy pozwolić sobie na ustępstwa, jeśli mamy jakieś swoje upodobania. Ważne jest przecież w kuchni nasze samopoczucie.